Vilken dag är det Black Friday

27 oktober 2023 Jon Larsson

En djupdykning i shoppingfenomenet

?

shopping

Black Friday är ett globalt shoppingfenomen som inträffar dagen efter Thanksgiving i USA. Det är en dag då återförsäljare erbjuder stora rabatter och lockar kunder med fantastiska erbjudanden. Men vilken dag är det egentligen Black Friday? Det finns vissa missuppfattningar och förändringar i datum över tid, vilket vi ska utforska i denna artikel.

En översikt av Black Friday

Black Friday har sitt ursprung i USA och har traditionellt ägt rum den fjärde fredagen i november. Det markerar starten på julhandeln och ses ofta som en av de mest hektiska dagarna för shopping under året. Det är också känt för att vara en dag då många människor står i kö utanför butiker i gryningen för att säkra de bästa erbjudandena.

Presentations av Black Friday

Vad erbjuds egentligen på Black Friday och vilka typer av erbjudanden kan man förvänta sig? Det är en dag då butiker sänker sina priser på olika produkter och lockar kunder med lockande affärer. Elektronik, kläder, heminredning och leksaker är vanliga kategorier där man kan hitta riktigt bra erbjudanden. Många återförsäljare erbjuder även online-deals för att nå en bredare publik.

Kvantitativa mätningar

Black Friday är en viktig dag för återförsäljare och shoppingentusiaster. Det finns många kvantitativa mätningar som ger oss en inblick i denna dagens betydelse. Enligt en undersökning från 2020 spenderade kunderna över 9 miljarder kronor på Black Friday i Sverige. Andra mätningar visar att försäljningen ökar stadigt varje år under den här dagen.

Skillnader mellan olika Black Fridays

Det är viktigt att notera att Black Friday kan skilja sig mellan olika länder och återförsäljare. I vissa länder har Black Friday blivit en hela veckas fest, medan andra länder fortfarande håller fast vid traditionen att bara erbjuda rabatter på själva dagen. Vissa återförsäljare väljer även att förlänga erbjudandena till Cyber Monday, som är den måndagen efter Black Friday och fokuserar på online-shopping.

Historiska för- och nackdelar

Det finns både för- och nackdelar med Black Friday-traditionen. En fördel är att kunderna kan dra nytta av stora rabatter och spara pengar på sina inköp inför julen. Det kan också vara en bra tidpunkt att köpa dyra produkter till ett mer överkomligt pris. Nackdelarna inkluderar ökad stress och konsumtionshets, samt riskerna med överträngda butiker och köer.För att summera, Black Friday är en global shoppinghändelse som inträffar dagen efter Thanksgiving i USA. Datumet för Black Friday kan variera mellan olika år och länder, men det markeras alltid som starten på julhandeln och erbjuder fantastiska affärer för shoppingentusiaster. Medvetenhet om vad som erbjuds på Black Friday och att vara medveten om sina personliga ekonomiska gränser är viktigt för att få ut mest av denna shoppingdag.

FAQ

Finns det skillnader mellan olika Black Fridays?

Ja, Black Friday kan skilja sig mellan olika länder och återförsäljare. Vissa länder har utökat Black Friday till en hel vecka och vissa butiker erbjuder även fortsatta erbjudanden på Cyber Monday.

Vad erbjuds på Black Friday?

På Black Friday erbjuder återförsäljare stora rabatter och lockande affärer på olika produkter som elektronik, kläder, heminredning och leksaker.

Vilken dag är det Black Friday?

Black Friday inträffar dagen efter Thanksgiving i USA, vilket alltid är den fjärde fredagen i november.

Fler nyheter