Växtbelysning med led är energisnålt och miljövänligt

12 november 2021 patrick_pettersson

editorial

Växter i alla olika varianter finns överallt i våra hem och trädgårdar. Det kan vara en vacker pelargon i köksfönstret eller en grönsaksodling i trädgården. Om du vill att dina blommor eller grönsaker ska må bra även utan solljus kan du använda växtbelysning med LED. Särskilt under de mörka månaderna bör du satsa på växtbelysning om du älskar att odla grönsaker, örter och annat gott.

Under höst och vinter är det dåligt med solljus och det kan vara bara ett fåtal soltimmar på dagen under den perioden. Du kanske gärna vill odla hela året om och inte bara under sommarhalvåret. Det är fantastisk att kunna njuta av egenodlade tomater, gurka, färska örter och annat hela året om. Du kan med fördel använda dig av växtbelysning led som ger ett ljus som ligger på en passande våglängd för dina blommor, örter eller grönsaker.

image

Fördelar med växtbelysning med LED

När du ska köpa din växtbelysning finns det lite olika alternativ att välja på. En fördel med LED-belysning är att värmen som utstrålas inte är lika kraftig jämfört med belysning från exempelvis lysrör. Det innebär att du kan sätta upp din belysning närmare dina växter utan att växterna får värmeskador. En annan stor fördel är att LED-lampor förbrukar väldigt lite energi och de är hållbara och miljövänliga. Det är en billig investering att använda växtbelysning med LED.

Lite tips på hur du använder din växtbelysning

När du köpt din växtbelysning finns det lite du bör tänka på. För att få ett bra resultat bör du ha belysningen tänd ca 14-16 timmar varje dag. Det för att säkerställa att dina blommor eller grönsaker får nog med solljus. Hur nära ska du placera belysningen? Om du nyss har sått växterna kan lampan ställas på ett 5-10 cm avstånd. 20 cm avstånd kan vara passande när plantorna har växt till sig ordentligt.

Fler nyheter