Så fångar du de största fiskarna

10 augusti 2020 Lily Hansen

Du har säkert sett bilderna och blivit grön av avundsjuka. Hur fiskerivalen stolt poserar framför kameran på bryggan. I handen visar hen malligt upp den senaste fångsten. En rejäl bjässe som så när slår alla rekord när det kommer till fiskar fångade med vanligt fiskespö.

Du drömmer själv om att stå där med gammelgäddan i hand och visa upp för göteborgarna vilken mästerfiskare du är. I takt med att du berättar historien om hur du fick fisken på kroken och slet för att få upp den ur vattnet kommer kampen bli hårdare och fisken större och större.  

Ett bete med tempo 

Men hur fångar man egentligen fisk på bästa sätt? Flugfiske i Göteborg är populärt och det är också den metod som många fiskeexperter rekommenderar. Det är en mer tempofylld form av fiske som lockar till sig fiskarna på ett annat sätt än andra fiskeformer.

Det går ut på att du använder ett bete som likt en fluga, därav namnet, rör sig på ett provocerande sätt framför fiskarna. Fiskarna uppfattar betet som ett byte och kommer försöka jaga det och därefter sluka det, men fastnar då på kroken. En metod som är vida överlägsen om du jämför med att sitta på bryggan och meta med ett flöte och en mask på kroken.

En konstnärlig skicklighet 

Flugfiske kan vara en konstnärlig uppvisning i sig. Har du någon gång sett en riktigt skicklig flugfiskare arbeta vet du vad som åsyftas. Fiskaren står i sina stövelbyxor i vattnet och kastar linan i luften fram och tillbaka. Det är det som gör att flugan hålls i rörelse och triggar fiskens jaktinstinkt.

Det är inte lätt och kräver mycket träning. Men det är först när flugan är i vattnet som du har chans på att få fisken på kroken. Så var effektivt med ditt luftkastande, och lycka till! 

Fler nyheter