Magneter får oss att dras till kreativitet

06 juli 2022 mikael_barani

editorial

Att leka och göra experiment med magneter är ett enkelt sätt för både ung som vuxen att stiga in i en tillsynes magisk värld av upplevelser. För det finns så mycket man kan hitta på med dessa små metallbitar som antingen dras till eller stöter ifrån varandra.

Trots allt drivs de japanska snabbtågen av magnetbaserad teknik – det är väl nästan magi om något.

Kapacitet till fantasi sätter gränserna

Ännu häftigare blir det förstås om man skaffar magnetfärg som man kan måla hela väggar med om man så vill. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt. Tänk om man skulle skapa ett spel som klättrade upp på väggen, till exempel?

Jag magneter kittlar verkligen fantasin på ett sätt som få andra saker kan göra. Barn kommer naturligtvis att hitta helt oväntade sätt på vilket man kan använda dessa på. Deras fantasivärld är oftast inte begränsad av… begränsningar, utan här är allt möjligt.

magneter

Faktum är att föreläsaren Sir Ken Robinson i sin berömda föreläsning ”Changing education paradigms” funderar på om det är dagens skolsystem som faktiskt dämpar barnens fantasi. Skolsystemet är trots allt sprunget ur postindustrialismen – där skolan mer eller mindre utformades enligt fabriksmodellen, ett faktum som gäller än idag.

Har Sir Robinson rätt är det upp till föräldern att stimulera till vidare kreativ utveckling i hemmamiljön. Vår tids genier är ju som bekant de människor som går emot de rådande modellerna. All utveckling är upp till icke-konformisten – alltså den som söker sig utanför det som anses vara nutidens begränsningar.

Att omvandla hemmet till en kreativ miljö, där koncentrationsförmåga och lusten till lärande uppmuntras, är också ett sätt att låta sina barn fortsätta vara barn lite längre. Vi lever trots allt i en TikTok-värld där snabba dopaminkickar och konsumism numera är legio. 

Frågan är om detta främjar likriktning eller att man utvecklar sina unika talanger som människa.

Fler nyheter