Bakredskap – viktigt för en lyckad bakning

14 september 2023 Maja Bergman Lindberg

editorial

När det kommer till att baka är det viktigt att ha rätt redskap för att lyckas med sina skapelser. Med rätt verktyg kan man enklare mäta upp ingredienser, blanda och forma degen samt dekorera bakverken. Här kommer några tips på vilka bakredskap som kan vara användbara för utrustningen i ditt kök.

Mätredskap

För att få bästa möjliga resultat är det viktigt att vara noggrann med måtten när du bakar. Med hjälp av mätredskap kan du enklare mäta upp både flytande och torra ingredienser. Ett måttset med litermått och matskedar är en bra grund. För att vara extra säker på att mängderna blir rätt kan du även använda en digital köksvåg. Den är praktisk att ha när man ska mäta upp mindre mängder eller i recept där viktmått anges.

Bakredskap

Blandningsredskap

När degen ska blandas är det bra att ha rätt redskap. En degskrapa är praktisk att ha för att få med all deg ur bunken, och med en slickepott kan du enkelt och smidigt få över degen från skärbrädan på plåten utan att kladda. En visp är perfekt när du ska blanda ägg och socker till en luftig smet och med en degblandare kan du snabbt och enkelt mixa ihop degen utan att anstränga dig för mycket.

Bakformar

För att lyckas med dina bakverk är det viktigt att använda lämpliga bakformar. För bakning av tårtor rekommenderas runda formar med löstagbar kant eller springformar. Med en muffinsplåt kan du enkelt baka cupcakes eller muffins i perfekt form och en brödform är bra när du vill baka eget bröd. För att variera formen på dina bakverk kan du även investera i olika silikonformar som finns i olika mönster och figurer.

Dekorationsredskap

När ditt bakverk är klart är det roligt att dekorera det och ge det en personlig touch. För att få till fina mönster och dekorationer kan du använda spritsar och olika typer av tyllar. Det finns även speciella utstickare för att göra söta figurer i marsipan eller sockerpasta. För att få till fina strössel och kryddor på dina bakverk kan du använda en strösselströare. Vill du göra mönster i degen innan du gräddar den kan du använda en degsticka för att skapa fina mönster och dekorera brödet.

Fler nyheter