Dåligt ljud undanbedes

21 juli 2020 mikael_barani
Dåligt ljud undanbedes

Vi som har hängt med ett tag minns hur det var att samla på skivor. Ja folk gör ju fortfarande det, men numera har de flesta av oss som bekant med sig musiken i mobilen. Men vi old-timers kommer ihåg spänningen när man gick till en fysisk affär, lyssnade på en platta och sedan bestämde sig för att köpa den.
En skiva kostade trots allt mer än en månadsprenumeration på någon av dagens streamingtjänster. Det gällde alltså att lyssna i butik så att man var säker på att man ville ha skivan.

Vä hemma så var det bara att stoppa i cd:n i stereon och njuta av ljudet. De flesta av oss hade förstås rätt begränsande ljudsystem. De var inget att skryta med men de gjorde jobbet. Riktiga brukshögtalare, helt enkelt.
Annat är det om man letar efter högtalare i Göteborg idag. Då går det att få tag på riktigt feta grejer för den som vill boosta upplevelsen därhemma. 

Naturligtvis lyssnar ljudnörden inte på musik via någon av tjänsterna för streaming – om de inte erbjuder okomprimerat ljud förstås. För vad är då poängen med fina högtalare om det ändå bara blir mp3 genom dem?
Nej då är det FLAC och liknande format som gäller. Säkerligen finns det folk som ännu har gedigna samlingar med cd-skivor, just för deras överlägsna ljudkvalitet.
Visst, i jämförelse med vinyl så kan det vara sterilt, men det är också exakt. 

Kanske kommer cd-skivorna en dag att uppleva samma revival som vinylerna. Idag går det dock att fynda enorma mängder cd:s för en rätt billig penning. Kanske kan det vara en idé att köpa på sig dem, som en möjlig framtida investering?
Oavsett format så är bra musik just det: Bra musik. Extra kul är det när man släpper pretentionerna och bara låter sig själv njuta av en låt – utan att bry sig om genre.

 

Fler nyheter